Plannen voor het plein

Tijdens het feest in juni vanwege het 100-jarige bestaan van het plein zijn alvast ideeën verzameld van bewoners voor een mooier plein. Een selectie daarvan staat hieronder. Reacties hierop zijn welkom. Iedereen is van harte uitgenodigd om zelf met voorstellen te komen: maak een schets, geef daar een korte toelichting bij en stuur ons die toe. Wij plaatsen die hier op de website.

Maar beter nog: doe mee met de serie buurtbijeenkomsten die we organiseren vanaf oktober. Die bijeenkomsten moeten leiden tot een breed gedragen nieuw ontwerp voor het plein. Dat gaan we voorleggen aan het stadsdeel ter uitvoering. Het doel is dit pareltje in de Pijp weer te laten stralen.
Iedereen is welkom om mee te denken en doen.

Aanmelding en ideeën kunnen naar info@vanderhelstplein.nl of maak gebruik van het contactformulier.

4 Replies to “”

 1. Auto’s weg zou fijn zijn, en de vuilcontainers zijn een smet op het plein, vooral door het gedrag van de gebruikers. Het fietspad vind ik een onding zoals het nu is, lastig met bochten en oversteken. Beter gewoon over de weg. De kruising bij Dopey’s elixer vind ik ook niet goed in elkaar zitten. Het fietspad bij het buurthuis wordt vaak niet opgemerkt, het is een lastig kruispunt. Verder vind ik het plein lastig te belopen met die keitjes, er komen steeds meer ouderen die makkelijk kunnen struikelen. De bomen zijn al monumentaal genoeg, niet ook nog beelden en sokkels, meer groen graag, dat kan nooit genoeg zijn in onze druk bevolkte stad. Jeu de Boules veldje zou leuk zijn, niet-horeca bankjes en speelruimte voor kinderen.

 2. Het valt me op dat het pamflet dat in de buurt is rondgebracht stelt dat het favoriete plan is om het plein af te sluiten van auto’s. Ik ben juist fel tegen dit voorstel en wil hier dan ook m’n ongenoegen over uitspreken. Ik ben bewoner van het Van der Helstplein, heb een auto en zou graag voor mijn deur willen blijven parkeren en er ook gewoon langs kunnen rijden. Tot slot zou dit het rond manouvreren in de Pijp alleen maar nog lastiger maken, met de al vele eenrichtingsverkeer wegen.
  We zouden bijvoorbeeld werk moeten maken van de zwervers die op het plein hangen en die het straatbeeld zo verpesten, in plaats van de autohatende agenda van het linkse stadsbestuur volgen.
  Ik vertrouw erop dat jullie bovenstaande meenemen.
  Vriendelijke groet,
  Roef

 3. Hartelijk dank voor de uitnodiging om mee te denken over het Van der Helstplein.
  Helaas lukt het mij niet om bij de eerste bijeenkomst aanwezig te zijn. Wel wil ik graag de volgende ideeën meegeven:
  Verlichting in de bomen, zoals ook in de Frans Halsstraat (onder meer ter hoogte van Café Caron en ter hoogte van Kip van ’t Spit) het geval is, echt een prachtig gezicht, zou het plein al veel sfeervoller maken! En volgens mij zijn de kosten ervan beperkt;
  De fietsenrekken verplaatsen naar een plek buiten het plein, evenals de containers;
  Het plein autovrij maken lijkt mij goed, echter niet als het verkeer in de Tweede van der Helststraat daardoor toeneemt;
  Een fontein(tje) zou het plein ook veel extra sfeer en rust geven (maar geen fontein zoals op het Marie Heinekenplein waarbij het water uit de grond komt);
  Franse lantaarns plaatsen op het plein;
  Veel tegels vervangen door groen; ziet er mooi uit en is tegelijkertijd goed om de toenemende wateroverlast tegen te gaan (zou ik daarom ook prefereren boven een fontein).
  Ik hoop dat u iets aan mijn bovenstaande ideeën heeft, en hopelijk kan ik wel bij de volgende bijeenkomst aanwezig zijn.
  Veel succes.

 4. Het Van der Helstplein zou een mooi, levendig Frans ontmoetingspleintje kunnen zijn. Mijn suggesties: Zorg beter voor het groen. Maak de terrassen en bankjes passend bij het plein. Zorg dat er geen afval slingert. Laat de horeca samenwerken om meer eenheid te creëren in hun meubilair. Bewaak de rust. Zorg dat er een divers publiek komt doordat de horeca verschillende doelgroepen aanspreekt. Oud en jong, he en lhbtq, hip en traditioneel, alle nationaliteiten die De Pijp vertegenwoordigt. Voorkom lawaai en lawaaierige muziek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *