Omhels Van der Helst

Het plein is onze voortuin. We ontmoeten er vrienden om te borrelen en bij te praten. We genieten van het uitzicht vanuit ons raam, een oase van groen. Het is een onontdekt pleintje, want het ligt niet op een doorgaande route, met een buurtfunctie.
Ik zou graag een paar dingen anders zou willen. Vooral veel minder terras. Het is een partyplein geworden sinds ik hier woon. Van rustige, ‘chique’ restaurants (District V) naar snel en hip. Dat trekt een ander, luidruchtiger publiek. Het liefst zou ik willen dat de horeca dichtgaat om 22u of 23u. Graag ook het vaste meubilair en de bankjes weg. De straatbekleding kan echt mooier. De parasols ’s avonds inklappen. En de fietsenrekken naar de overkant.

Mijn plan
Dat brengt me tot mijn plan, zie de tekening. De uitstraling van het plein moet warm zijn, beschermend, zorgzaam – omhelzend.  Niet rommelig, maar ruimtelijk. De mooiste pleinen zijn open en leeg maar nodigen toch uit tot ontmoeten. We moeten dealen met de horeca, dus die krijgen twee (rookvrije) ruimtes in een middenstrook. Daaromheen ‘promenades’ die leeg blijven en een andere kleur tegel krijgen. En dan in het midden een voor kinderen aantrekkelijke waterspeelplek met fonteintjes die alternerend spuiten (bedriegertjes), met aan beide kanten een plat bankje zonder rugleuning.
We moeten het plein beschermen tegen invasies van dagjesmensen, jongeren die geen liefde hebben voor het plein. Daarbij past een alcoholverbod tussen 23u en 7u.

Caroline Bake

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *