Plein teruggeven aan bewoners

Ik waardeer het Van der Helstplein om zijn schaduwrijke platanen en de mooie lichtval. Maar helaas komen de rust en ruimte steeds meer in het gedrang. Ik erger me al jaren aan de verrommeling en heb de gemeente al vaker gebeld over die almaar uitdijende terrassen. Ze zeggen dan de klacht serieus te nemen, maar vervolgens wordt het alleen maar erger.
Onlangs heeft restaurant Renato’s (Van der Helstplein 17) zelfs een flink aantal vaste wanden geplaatst, ik ben verbijsterd dat de deelraad dit kennelijk heeft goedgekeurd.
Een plein moet publiek toegankelijk zijn, nu wordt meer dan de helft bezet door horeca. Je kunt daar enkel betaald verblijven.

In principe is het plein dus mooi en goed, maar die terrassen moeten flink teruggesnoeid worden. Ook die fietsenrekken en vuilcontainers zijn me een doorn in het oog. Zelf kan ik niet tekenen, maar hieronder een foto van een plein met platanen in Frankrijk.

Ik zie al mooie voorstellen staan van Gabrielle, Nina, Peter en Manja, waar ik me goed in kan vinden. Ben ook helemaal voor het voorstel het plein autoluw te maken.
Wel ben ik ben tegen het organiseren van evenementen op het plein, dat valt voor mij onder het kopje ‘onnodig opleuken’. Temeer daar bij feesten en evenementen bijna als vanzelfsprekend luide muziek wordt gemaakt. Er is al overlast van de terrassen genoeg.
Ik hoop van harte dat jullie de wildgroei op het Van der Helstplein een halt kunnen toeroepen en het plein weer terug kunnen geven aan de bewoners – qua ruimte én qua rust.

Thea Derks, muziekpublicist

One Reply to “”

  1. Ik woon recht boven 1 van de terrassen en ik ervaar totaal geen overlast.
    Tijdens de lockdown hebben we gezien hoe het plein is als het stil is. Verschrikkelijk.
    De horeca zorgt voor leven, voor de lach en het heerlijke geroezemoes als je aan komt fietsen.
    Stop de vertrutting zou ik zeggen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *