Experience

Op 29 mei vieren we 100 jaar Van der Helstplein, een feest vóór en dóór de buurtbewoners. Daarnaast is er een tentoonstelling van de geschiedenis in de Oranjekerk, die drie maanden zal  duren.

Als buurtbewoner loop ik en kijk ik al ruim 40 jaar over het plein en vraag ik me soms weleens af hoe het in die eerste jaren geweest moet zijn. Zou het niet een geweldig idee zijn de mensen die er toen, 100 jaar geleden, woonden en werkten nu tegen te kunnen komen?

Augmented reality, letterlijk: toegevoegde realiteit, biedt de mogelijheid om dat verlangen waar te maken. Met hulp van QR-codes, bijvoorbeeld bevestigd aan de bomen op het plein, kunnen we via onze smartphones en tablets de hedendaagse werkelijkheid verrijken met beelden van die verre voorgangers.

Het zou een bijzondere toevoeging aan onze hedendaagse werkelijkheid zijn als op deze manier mensen/gestalten (vrouwen, mannen en kinderen) ons vanuit het verleden ‘bijna doorschijnend’ tegemoetkomen en aankijken. Het zijn herinneringen die zichtbaar gemaakt worden. Zij waren er immers en zijn er al lang niet meer. Of nog beter: Ze zijn er nu dus wel….

Don Englander