Meer sfeer, minder ‘rotzooi’

De Van der Helstbuurt is gebouwd vanaf 1900 en niet ingericht om de openbare ruimte vol te zetten met van alles en nog wat, van auto’s en fietsen tot vuilcontainers en terrassen. Ik ga voor minder ‘rotzooi’ en meer ruimte. En voor meer sfeer door betere afstemming van wat er wel staat, bijvoorbeeld in het gebruik van kleuren. De gevel van het Kramercomplex (oostkant) heeft de vastgelegde kleuren van de Amsterdamse School: donker blauw en donker rood, die combinatie past op dit plein. Het terrasmeubilair zou daar bij kunnen aansluiten. Dit vraag om regie op de openbare ruimte, die nu ontbreekt.

Praktische voorstellen:

* Herstellen van het kunstwerk in de bestrating van het plein: een ellips van blauwe (!) tegels met daarin lichtjes. Het is verwaarloosd en vrijwel onzichtbaar; het moet in ere hersteld worden.

Kunstenares Annelies Dijkman zegt over haar kunstwerk: “Het Van der Helstplein is een levendige plek in de Pijp. Een plein, gemarkeerd en gedomineerd door beeldbepalende hoge platanen. Eigenlijk zijn de platanen al een sculptuur op zich. Vanuit dit idee en de wens om het plein functioneel en open te houden is het kunstwerk In ’t blauw ontwikkeld. Tussen de bomen is een ellips van blauwe stenen in de bestrating aangebracht. Daarin verzonken liggen 21 lampen die het plein ’s avonds aanlichten. Een eenvoudig beeld met groot effect, dat de ruimtelijke structuur van het plein op poëtische wijze versterkt.”

* Graag kleinere terrassen en allemaal dezelfde luxembourgterrasstoel; de zonneschermen zonder reclame. 

* Fietsenrekken niet meer op het plein en de stoep maar op de parkeerplekken die nu gebruikt worden voor auto’s.

* Fietspad opheffen, fietsers gebruiken de rijweg waar de auto te gast is; het plein wordt daarmee  groter en ruimer, net als voorheen.

* Hoe leuk zou het zijn als je, door alle obstakels weg te halen, van de ene kant van het plein naar de andere kant kan ‘loeren’!

* Afvalcontainers weghalen van het plein, ook dat maakt het plein opener en beter toegankelijk.

* De blauw-gele boomspiegels verwijderen en de gietijzeren boomroosters die daar ooit zaten terugplaatsen.

Manja de Riedmatten

3 Replies to “”

  1. een taalopmerking; donker rood en donker blauw schrijf je in goed Nederlands aan elkaar

  2. Ik ben het er helemaal mee eens. Veel te druk op het plein. Nog effies en we hebben een soort Gerard Douplein hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *