Allure

Vanaf 1977 woon ik al in de Tweede van der Helststraat, boven de wasserette, met uitzicht op het Van der Helstplein. Wat mij altijd verbaasd heeft, is dat het plein met de uitstraling van een Frans c.q. Parijs plein met oude platanen, nooit de allure heeft gekregen die het verdient. 

Mijn voorstel zou zijn het plein die allure dan eindelijk te geven, namelijk met een fontein en een borstbeeld van Bartholomeus van der Helst. Een bronzen borstbeeld dat ik als beeldhouwer heel graag zou willen maken. (Om aan te geven wat mijn ervaring daarbij is, verwijs ik graag naar o.a. twee bronzen portretten van John Kraaijkamp en Freek de Jonge die ik heb vervaardigd voor het nieuwe DeLaMar Theater). 

Ik geef hierbij een schets. Uiteraard is het maar een voorlopige aanzet, waarbij de fontein kleiner is weergegeven. Want het mooiste zou zijn als het groter kan worden, waarbij het water in straaltjes vanuit de zes hoeken in de vijver terecht komt en de terrassen naast en om de fontein gesitueerd worden, zodat er een leuk en toegankelijk sfeervol pleintje ontstaat.

Voor mij moet het Van der Helstplein een gezellig, sociaal centrum van onze wijk worden, met een vleugje Parijs. Allemaal nog verder uit te werken en toe te lichten. Ik verwijs naar bijvoorbeeld Place de la Contrescarpe in het vijfde Arrondissement van Parijs (zie hieronder) om vast in de stemming te komen.

Don Englander

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *