Theater, ’t Plein is van mijn

Honderd jaar geleden graasden op het Van der Helstplein nog koeien en maaide de boer zijn gras. Stadsuitbreiding op oud boerenland.

Stadsarchitect Piet Kramer tekende de monumentale oostgevel en in de jaren dertig schreef Piet Bakker er zijn volksepos Ciske de Rat. De vrouwen hingen uit de ramen om met elkaar te chatten, terwijl het op het plein een komen en gaan was van handelaren, van de groentekar tot de scharensliep, en het uitkloppen van matjes na tien uur ‘s ochtends verboden was.

Sombere tijden volgden: de crisis, oorlog, deportaties en verzet. De jaren vijftig, zestig, zeventig en tachtig verglijden, een geschiedenis van gezapigheid die omslaat in heftige vernieuwingsdrang.

Tot aan de dag van vandaag is het Van der Helstplein getuige van al deze veranderende tijden en verandert het zelf ook mee. De ziel van het plein is deze geschiedenis, zijn de mensen en gebeurtenissen die plaatsvonden, en nog altijd plaatsvinden, onder zijn statige platanen.

Dit verhaal vertelt zich in een reeks scènes, liederen en gedichten. Een roerige en meeslepende geschiedenis, die de deur opent naar een nieuwe toekomst voor dit kleurrijke stadsplein. 

Uitvoerenden: Collectief Podium op Pleintjes, onder auspiciën van Stichting ‘t Bruggehuisje Verteltheater. Regie: Nataliya Golofastova.