Een ode aan de bomen

Judith Kayser maakt kettingen met medaillons voor in de bomen van het plein.

Het Van der Helstplein wordt mede gevormd door de majestueuze platanen. Zij creëren de mediterrane sfeer van het plein. Volgens Judith Kayser, keramist en sieradenontwerper, verdienen zij het om extra aandacht te krijgen, om gesierd te worden. Ze maakte kettingen die als een sieraad aan de bomen hangen.

Het gaat om kralenkettingen met een medaillon van porselein (doorsnee ca 45 cm) met op elke medaillon een afbeelding van een schilderij van Van der Helst, toonaangevende portretschilder in de 17de eeuw. Met de portretten in de medaillons verbind Kayser de bezoekers en gebruikers van het plein met Van der Helst.

De sieraden van Kayser zijn van porselein en steengoed klei. Lichte en fragiele werken van porselein die door mannen en vrouwen gedragen kunnen worden, maar ook grote, stoere kettingen voor muren en bomen. Werk met een ontregelend effect, werk dat verrast en dwingt tot anders kijken. 

Haar boomkettingen zijn in alle opzichten buiten proportie, ze zetten de wereld op z’n kop. Kayser: ‘Hier staan bomen die het waard zijn om met sieraden behangen te worden. De grens tussen boom en mens vervaagt. De bomen zijn de heersers en beschermers op het plein.’

Haar collecties sieraden zijn enerzijds ‘verrassend draagbaar’ en anderzijds ‘grenzeloos’, in de zin van niet alleen geschikt voor nek, pols of vinger, maar gecreëerd voor muur of boom.

www.kayserkeramiek.nl

Foto’s: Rob Godfried (de drie medaillons), JvdM (overzicht)